YAŞAM ENERJİSİ ‘’Qİ ‘’

Qi kavramını anlamak, geleneksel tıbbın bu formunun temelidir. Her ne kadar qi kavramı birçok Doğu felsefesinde çok önemli olsada, tanımı çeşitli olagelmiştir.

Binlerce yıldır bu geleneğin anlaşılması ve geliştirilmesinde katıları olan farklı ülkeler ve kültürler olmuştur. Bu enerjinin mevcut kültür sayısı kadar ,adı da vardır; örneğin Ruslar buna Biyoplazmik Enerji diyor, Amerikalı Iroquois Kızılderilileri Orenda diyor, Hindistan’da Prana dediklerini görüyoruz ,Uzakdoğu tıbbında temel kavram ve felsefelerden biri olan ‘’Qi’’ ise ( Çii şeklinde okunur) ve Çin’de En iyi bilinen geleneksel biçimiyle qi (“”) ideogramının etimolojik anlamı, “pişirirken pirinçten () yükselen buharın ()” görüntüsü ile ifade edilmiştir.

Bir çeşit elektromanyetik kuvvetin, Yang ve Yin enerjilerinin birbirini çeken ve maddenin ve tüm canlıların maddeleşme enerjisini üreten iki karşıt prensip olduğunu biliyoruz. Yin ve Yang, sırasıyla merkezcil ve merkezkaç kuvvetlere karşılık gelen daralma ve genişleme hareketleri üretir. Onlar evrenin nabzı gibidir ve herşeyin bu titreşimle enerjiyi yayması gibi ve madde yaratılır, değiştirilerek dağılır ve yoğunlaşır. Bütündeki düalite anlaşılabilir olması için , zıt çiftler arasındaki ilişkiye dayanmaktadır. Örneğin sağ ve sol elimiz, erkek ve kadın, zengin ve fakir, yüksek ve alçak, gündüz ve gece, kuzey ve güney kutbu zıddı ile anlaşılır ve tanımlanır.  Bu durum gerçek, dünyanın dokusunda da ,insanın yapısında da yer almaktadır ve bu nedenle doğal ve kaçınılmazdır. 

Ellerinizi birbirine sürtüp sonra belli mesafede aralık verdiğinizde, iki el arasındaki o çekim ve boşluğu dolduran Qi hissini sizde deneyimleyebilirsiniz.   

İşte İnsan, Evren ile aynı enerjiden oluşur ve aynı prensiple yönetilir. Bu nedenle doğa ile aynı yasalara tabidir. Kuantum fiziği bu gerçeği bilimsel olarak ilkelerinden birinde şöyle ifade eder:

Her parça bütünü içerir: Bir elektronun tamamı elektrondur; bir parçacık tüm parçacıklardır. Yeterince yakından bakıldığında hem sandalye hem de insan katı değildir artık bunu biliyoruz ki hayati bir enerji olan Qi, formsuz bir madde-öz olarak bu aralığı doldurmakta ve bütünü oluşturmaktadır.

Sarı imparatorun iç hastalıkları klasiklerinde (Huang Di Nei Jing), Qi düşüncesine uzun uzun değinilir;

 ‘’ Basit Sorular ‘’ olarak bilinen Su Wen bölüm 25’de ‘’ İnsan, cennet ve yeryüzünün Qi’ sinden kaynaklanmıştır… ..cennet ile yeryüzünün birliğine insan denir ‘’  der.

Yine son İmparatorun iç hastalıkları klasiğinde – Su Wen’de yeryüzündeki Qi ‘yi tarif ederken; ‘’Cennetteki en ilk Qİ, yeryüzünde form olarak görünür hale gelir ve Qi formları ile etkileşime girer, sayısız şeyi doğurur. ‘’ der..

Yaşam enerjisi olarak da tarif edilen Qi, Can = Ruh = Öz gibi pek çok manalarla fiziksel ve manevi seviyelerde tezahür eder ve bu tezahürün sonucunda vücutta gelişimi ve aşamaları ile farklı Qi enerjileri ile oluşturan ancak hepsinin nihai hedefi sonucunda bütündeki bir Qi enerjisidir.

Qİ enerjisi sabit bir akış halindedir. 

Qi yoğunlaştığında enerji dönüşümü fiziksel olarak birikir; ki biz akupunktur hekimleri ruh-zihin- fizik bedenlerimizdeki sağlık problemlerine tanı koyarken ve tedavi planını hedeflerken, hep bu Qi ‘ nin varlığını, karakterini değerlendirir ve ona yön veririz.

Hatta iğne ile Qi Enerjisine yön verme sanatıdır da denilebilir ,Akupunktur Tedavisi için.

Fizik bedendeki iğne ile Qi ‘yi yakalama veya bir manada elde etme işlemine de yine ‘’De Qi  Refleksi’’ ismini veririz.

Qİ ENERJİSİ ÇEŞİTLERİ

Qi seviyesi bedensel enerjide tarif edilirken Yang özelliklerle okunur mana ve hareketi ile bilinir.

Qi ‘nin temel işlevleri maddeyi inşa ederken dönüştürme, taşıma, tutma, yükseltme, koruma, ısındırma gibi birçok aşamada incelenir.

İlk olarak her organın fizyolojik aktivitesi ve fonksiyonlarını ilgilendiren organ Qi enerjisi vardır.

İkinci olarak meridyen kanalını ve o kanalın diğer meridyen ilişkilerindeki taşıma, hareket etme, türevlenme fonksiyonlarını ilgilendiren meridyen Qi ‘sinden bahsetmek gerekir.

Üçüncü olarak kanla hareket eden, havadan kaynaklanan, besinlerden elde edilen ve atalardan aktarılan orijinal Qi ‘yi aşamalarını kan düzeylerinde kanı dönüştürmek, oluşturmak ve vücudu beslemekten sorumlu Qi türlerinden bahsedebiliriz.

Dördüncü aşamada da kandaki bu dönüşüm ve oluşum sonucunda oluşan meridyenlerin dışında akan Koruyucu Qi/ Savunma Qi  ( Wei Chi –  Defansif Qi ) ile Besleyici Qi  ( Ying Qi – Nutrisyonel Qi ) ve onun ilişkilerini okuruz.

Beşinci ve son aşama ile Toplanan Qi olan Ata Qi ‘den bahsederiz ve onun en temel merkez noktası da Shen düzeydeki Ren17 ‘’Chan Zong’’ akupunktur noktasından giriş yapar.

Kısacası Qi , maddenin inşa edildiği, organize edildiği, yönlendirildiği etkilendiği, önemli bir güç olarak alanı olarak anlaşılabilir. Her yerde