OZON TEDAVİSİ NEDİR?
Ozon gazı, üç oksijen atomundan oluşan bir bileşiktir ve doğada ozon tabakası olarak bilinen Stratosfer Tabakası’nda bulunan, güneşin UV ışınlarının geçişini engelleyen doğal bir gazdır.
Oda sıcaklığında renksiz ama karakteristik kokusu olan bir gazdır. Güçlü derecede etkin bir dezenfektan olduğu için tüm dünyada içme suyunun temizlenmesinde ve havalandırma sistemlerinde havanın temizlenmesinde kullanılır. Ozon bir tedavi aracı olarak da günümüzde kullanılır. Literatürde yapılan çalışmaların çoğu ozon tedavisinin dezenfektan özellikleri ile ilgili olsa da sistemik hastalıklardaki etkinlikleri ile ilgili çalışmalarda hızla artmaktadır.
TIBBİ OZON NEDİR?
Ozon tedavisi, ozon gazının tıbbi amaçlarla kullanılmasıdır.
Ozon tedavisinde kullanılan tıbbi ozon, her zaman saf ozon ile saf oksijenin karışımından oluşur. Ozonun konsantrasyonu 1-100 mg/ml arasında değişebilir. Sağlık bakanlığı onaylı bu alanda eğitim almış hekimler tarafından hastanın durumuna ve tıbbi endikasyonuna göre tıbbi ozon dozları belirlenir. Ozon gazının etki mekanizmasının doğru şekilde çalışabilmesi için uygulanacak olan tedavi dozunun doğru hesaplanması tedavi cevaplarında kritik önem taşır.
OZON TEDAVİSİNİN ETKİLERİ VE MEKANİZMASI NEDİR?
Ozon gazı canlı organizma ile temas ettiğinde hızlı şekilde moleküler oksijene ve oksijen radikallerine dönüştürülür. Vücutta hafif düzeyde oksidatif strese yol açan ozon gazı ile ,organizma tarafından bir tehdit algısı hedeflenerek bunun sonucunda da antioksidan olarak adlandırılan savunma sistemlerinin uyarılması ve görev alan enzimlerin sentezi ile ve etkilenen bölgede oksijenden zengin yoğunluk oluşturularak , bu uyarı ile immun sistemin doğru şekilde çalışabilmesi hedeflenir.
Ozon tedavisi, ozon gazının özelliklerinden yararlanarak, vücutta oluşan iltihaplanma, enfeksiyonlar, yara iyileşmesi gibi çeşitli sağlık sorunlarına yönelik bir tedavi yöntemlerinin vücut üzerinden desteklemesini sağlar. Ozon sistemik ve lokal etki elde etmek için farklı tekniklerle uygulanır.
- Ozon bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ozon bakteri ve virüsleri öldürür.
- Hücrelerin oksijen seviyesini artırır.
- Ozon vücutta detoks etki sağlar.
- Ozon iltihabı azaltır.
- Ozon kanserli hastada immüno aktivasyon yapar.
- Ozon yaşlanma karşıtıdır.
- Kanı ve lenfatik sistemi temizler.
- Karaciğeri detoksifiye eder.
- Vücuttaki ürik asidi azaltır.
- Dolaşımdaki tıkanıklığı giderir.
- Yağları azaltır (kolestrol ve trigliseritler)
- Beyaz kan hücresi aktivitesini iyileştirmeye yardımcıdır.
- Hücresel metabolizmayı iyileştirmeye yardımcıdır.
- Anti-oksidan sistemin aktivasyonunu sağlar.
- Mikrosirkülasyonun ve periferik kanlanmanın sağlanmasını sağlar.
- Kan viskozitesinin azaltılıp, akışkanlığının arttırılmasına destek verir.
- İmmün modülatör etkiye sahiptir.
- Analjezik (ağrı kesici) etkiye sahiptir.
OZON TEDAVİSİ HANGİ HASTALIKLARA UYGULANIR?
Bu tedavi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılır. Özellikle bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklarda etkili bir bütünsel bir bakış ile hastanın şikayetleri çerçevesinde bireysel yöntem ve dozları ile belirlenen tıbbi bir tedavi yöntemidir.
- Ozon tedavisinin uygulandığı başlıca hastalıklar şunlardır:
- Diyabet ve diyabet yaraları,
- Kronik yaralar,
- Kronik Yorgunluk,
- Astım
- KOAH
- Solunum yolu hastalıkları
- Bel Fıtığı,
- Eklem kireçlenmeleri
- Kanserler,
- Alzheimer, demans,
- Anti-aging,
- Otoimmun hastalıklar, (Behçet Hastalığı , Ürtiker, Romatoid Artrit ,Crohn hastalığı,.vs)
- Dolaşım sistemi hastalıkları,
- Romatizmal hastalıklar,
- Sedef, egzama gibi cilt hastalıkları,
- Bakteri , virüs ve mantar enfeksiyonları
- AIDS,
- Göz hastalıkları,
- Fibromiyalji,
- Depresyon,
- Yüksek tansiyon,
- Erken evre böbrek yetmezliği,
- Vajinal kandidiyazis,
- Bartolinit,
- Ağız içi kronik yaralar,
- Ozon terapinin uygulandığı başlıca hastalıklardır.
OZON TEDAVİSİ NASIL UYGULANIR?
Ozon tedavisi kişiye özel bütünsel bir bakış ile hastanın şikayetleri çerçevesinde yöntem ve dozları ile belirlenen tıbbi bir tedavi yöntemidir. Ozon tedavisi sistemik ve lokal olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır.
MAJÖR AHT VEYA SERUM UYGULAMA YÖNTEMİ
Sistemik ozon tedavisinde vücutta bir bütün olarak fayda hedeflenir ve en sık tercih edilen yöntemi “majör” yöntemdir. Hastalardan sağlık sorununun boyutu ve diğer faktörlere göre 50 cc -100cc arasında kan alınır. Alınan kan ozon cihazında belli dozlarda ozonla doyurulduktan sonra tekrar hastaya damar yolundan geri verilir. Bu işlem ortalama olarak 10-15 dakika sürer. Bazen uygun ekipman ile bu işlem multi pass olarak hastaya uygun dozlarda ardışık da çalışılır.
Sistemik etkisi için yine serum içine belli miktarda yüklenen ozon ,damar yoluyla tek dozdan veya gereken koşullarda multi-pass şekilde ardışık belli ozon gama dozlarından verilir. Tamamen steril ve tek kullanımlık sarf malzemesi ile yapılan işlem de yine 20-30 dk. sürer.
MİNÖR UYGULAMA YÖNTEMİ
Kişiden alınan 2-5 cc kan belirlenmiş dozda ozon gazı ile karıştırılarak kas içine enjekte edilir. Bu yöntem ile bağışıklık sistem aktivasyonu sağlanır. 1-2 dakikada işlem tamamlanır.
SUBKUTAN UYGULAMA YÖNTEMİ
Belirlenmiş doz ve hacimdeki ozon gazı ince uçlu bir iğne ile cilt altına enjekte edilir. İşlem 1-3 dakikada tamamlanır.
REKTAL VE VAGİNAL UYGULAMA YÖNTEMİ
Ozon gazının tek kullanımlık tüp veya torba ile makat ya da vaginal yoldan verilerek hastaya infüze edilmesidir.
KULAK VE BURUN İNSÜFLASYONU YÖNTEMİ
Belirlenen doz ve hacimdeki gaz özel aparatlarla yağdan geçirilerek kulak ya da burun yoluna insüfle edilir. Birkaç dakika süren bir işlemdir.
İNTRAARTİKÜLER (EKLEM İÇİ) UYGULAMA YÖNTEMİ
Eklem rahatsızlıklarında uygun bir iğne ile belirli dozda ozon gazının eklem içine verilmesidir
KİTLE VEYA LEZYON İÇİ UYGULAMA YÖNTEMİ
Ozon gazının kitle veya lezyon içerisine uygun iğne yardımı ile verilmesidir.
KAS İÇİ UYGULAMA YÖNTEMİ
Direkt olarak ozon gazının ağrılı kas bölgelerine mezoterapi iğne uçları ile uygulanmasıdır.
TORBALAMA YÖNTEMİ (BAGGİNG)
Ozon gazının kapalı bir sistemde özel bir plastik torba içinde uygulanmasıdır. Ozona dayanıklı malzemelerle özellikle el ve ayaklardaki yaralar için kullanılır. Her seans 10-30 dakika sürer.
TERMAL OZON YÖNTEMİ
Hastalar özel termal ozon kabinleri içine oturarak ya da yatar pozisyonda konumlandırılır. Başı dışarıda kalan hastanın buhar ve infrared ile terlemesi sağlanır. Gözenekler açıldıktan sonra 20-45 dakika kadar ortama ozon gazı verilerek vücudu ozonlama işlemi başlatılır. Tamamen acısız ve ağrısız keyifli bir ortamda gerçekleşen bu yöntemde işlem öncesi hasta çok tok olmamalı ve bol sıvı tüketmelidir.
KİMLERE UYGULANAMAZ?
- Ozonun uygulanmasının sakıncalı olduğu hastalıklar son derece sınırlıdır. Bunlar şöyle sıralanabilir:
- Alyuvarlarda bir enzim eksikliği ile seyreden favizm (Glukoz-6-Fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği) olarak adlandırılan hastalıkta
- Aşırı alkol kullanımında
- Hipertiroidi durumunda
- İleri derecede kansızlık ve kanla ilgili bazı rahatsızlıklarda (Hemofili, kanama-pıhtılaşma hastalıkları)
- Kronik tekrarlayıcı pankreas bezi iltihabı
- Yeni gelişmiş kalp enfarktüsü ve kanamanın aktif olarak devam ettiği beyin felci
- Ozona karşı alerjisi veya intoleransı (tahammülsüzlüğü) olanlarda
KAYNAKLAR
- Sharma A, Shah M, Lakshmi S, et al. A pilot study for treatment of COVID-19 patients in moderate stage using intravenous administration of ozonized saline as an adjuvant treatment-registered clinical trial. Int Immunopharmacol. 2021;96:107743. – PMC – PubMed
- Zheng Z, Dong M, Hu K. A preliminary evaluation on the efficacy of ozone therapy in the treatment of COVID-19. J Med Virol. 2020;92:2348–2350. – PMC – PubMed
- Nazarov E. Adaptive hypothesis of system ozone therapy or why the ozone shifts always physiological and biochemical parameters of the organism towards the standard level? J Ozone Ther. 2019;3:47.
- Nazarov E. Adaptive hypothesis of system ozone therapy or why the ozone shifts always physiological and biochemical parameters of the organism towards the standard level? J Ozone Ther. 2019;3:47.
- Re L, Mawsouf MN, Menéndez S, León OS, Sánchez GM, Hernández F. Ozone therapy: clinical and basic evidence of its therapeutic potential. Arch Med Res. 2008;39:17–26. – PubMed